MARII CÂȘTIGĂTORI!

De curând, am citit cartea lui Daniel din Sfânta Scriptură. Nu a fost pentru prima dată când am citit-o, însă de data aceasta atenția mi-a fost focusată pe cei trei prieteni ai lui Daniel, pe Șadrac, Meșag și Abed-Nego.

În capitolul 3 al cărții, ne este prezentată una dintre cele mai pline de curaj întâmplări din istoria umanității. Avem trei tineri în floarea vârstei, care au de ales între două situații: prima, foarte simplă de înfăptuit și anume, să-și plece genunchii în fața unei statui reprezentând un dumnezeu fals, acțiune care le-ar fi adus liniște și bunăstare și poate că și o relație mai bună cu cel care conducea Imperiul Babilonian din acea vreme, împăratul Nebucadnețar. A doua situație, mult mai complicată însă pentru ei, prin faptul că dacă refuzau să se închine acelui dumnezeu fals urmau să fie omorâți și nu oricum, ci urmau să fie aruncați într-un cuptor cu foc încins.

Două strategii, o singură alegere. Cei care vor citi capitolul 3 al cărții Daniel vor vedea că acești tineri, în ciuda faptului că urmau să fie executați, aleg să nu asculte de porunca împăratului și nu se închină dumnezeului cel fals. Cineva ar putea să spună „ce nebunie! Cum poți să nu asculți de un împărat care are puterea să îți ia viața într-o secundă? Săracii de ei, erau în floarea tinereții, dar încăpățânarea i-a făcut să fie trimiși la moarte”.

Cine nu citește până la capăt această istorisire ar putea spune astfel. Însă, cei care nu doar că citesc tot textul, dar în inima lor este aceeași nădejde vie în Dumnezeul cel adevărat care au avut-o și cei trei tineri, vor zice: „Slăvit să fie Dumnezeu care niciodată nu îi lasă de rușine pe cei ce se încred în El”.

Da, oameni buni, acești trei tineri au ales mai degrabă cuptorul decât să Îl dezonoreze pe Dumnezeu. Mai degrabă moartea, decât să-și plece genunchii înaintea unui dumnezeu fals. Îmi place atât de mult replica acestor tineri, o replică plină de curaj și convingere care nu lasă loc de dubiu – Daniel 3:17-18: „Iată, Dumnezeul nostru, căruia îi slujim, poate să ne scoată din cuptorul aprins și ne va scoate din mâna ta, împărate. Și, chiar de nu ne va scoate, să știi, împărate, că nu vom sluji dumnezeilor tăi și nici nu ne vom închina chipului de aur pe care l-ai înălțat!”

În fiecare zi, oamenii își pleacă genunchii înaintea dumnezeilor falși. Unii, își încep ziua prin a apleca genunchii înaintea dorinței de a cunoaște viitorul. Nici bine nu au deschis ochii și încep să deschidă telefonul pentru a verifica horoscopul. Ori, noi ar trebui ca dimineața să-i mulțumim lui Dumnezeu că suntem în viață, ținând cont că la nivel mondial în fiecare dimineață mii de oameni rămân reci sau fără suflare în paturile lor. Apoi, de viitorul nostru să credem din toată inima că se va ocupa Dumnezeu, El fiind Singurul care știe ce este mai bine sau nu pentru noi.

Viciile noastre sunt, de asemenea, dumnezeii falși înaintea cărora ne aplecăm genunchii în fiecare zi. În fiecare dimineață, sute de milioane de oameni aprind o țigară înainte de toate. Slujind astfel unui dumnezeu fals, îi aduceți „jertfă” întâi sănătatea, apoi în majoritatea cazurilor, viața. La fel pot fi drogurile sau alcoolul sau orice alt viciu care a pus stăpânire pe viața ta.

Dorințele noastre care sunt în contradicție cu Cuvântul lui Dumnezeu ne pot deveni foarte ușor dumnezei falși care să ne conducă viața spre dezastru. Ca și mine altădată, mulți se trezesc zilnic cu dorința de a face bani din orice și prin aproape orice mijloace. Această dorință, ca și multe altele, precum cele de curvie ne pot subjuga viața până acolo că ori suferim foarte mult, ori ne-o putem pierde.

Poate veți spune: „Sigur că aș putea încerca să nu mă mai închin dumnezeilor falși, însă dacă refuz să fac ce îmi spune șeful, chiar dacă el îmi spune să fac o măgărie, se va supăra și voi fi concediat. Sau, dacă măcar încerc să lupt împotriva viciului de care sunt robit, prietenii mei mă vor lua în batjocură și nu vreau să fiu de râsul lor.

Prietenii lui Daniel au spus un mare „NU!” celui care nu avea să râdă de ei sau să îi concedieze, ci avea să-i omoare. Și-au asumat acest risc de dragul Dumnezeului Cel adevărat iar rezultatul a fost unul glorios pentru cei trei tineri. Spune Cuvântul lui Dumnezeu că odată aruncați în cuptor, focul cel năprasnic nu a avut efect asupra lor  – Daniel 3:27: „Dregătorii, îngrijitorii, cârmuitorii, și sfetnicii împăratului s-au strâns și au văzut că focul n-avusese nicio putere asupra trupului acestor oameni, că nici perii capului lor nu se pârliseră, hainele le rămăseseră neschimbate și nici măcar miros de foc nu se prinsese de ei”.

Dragii mei, Dumnezeu a fost onorat de decizia celor trei tineri. Prezența Lui alături de ei în mijlocul focului a însemnat neafectarea lor în niciun fel. Se încrezuseră în Dumnezeul cel viu și adevărat și El și-a arătat măreția și slava doar în mijlocul focului. Dumnezeu să ne ajute să nu ne mai plecăm genunchii înaintea dumnezeilor falși, oricare ar fi ei și oricare ar fi consecințele refuzului nostru. Fiind deplin convinși că oricare ar fi cuptorul prin care va fi să trecem, Dumnezeu va fi acolo pentru a potoli furia focului.

Îmi place cum se încheie acest capitol minunat din cartea Daniel.  „Binecuvântat să fie Dumnezeul lui Șadrac, Meșac și Abed-Nego, care a trimis pe îngerul Său și a izbăvit pe slujitorii Săi care s-au încrezut în El, au călcat porunca împăratului și și-au dat mai degrabă trupurile lor decât să slujească și să se închine altui dumnezeu decât Dumnezeului lor!” Daniel 3:28. BINECUVÂNTAT SĂ FIE DUMNEZEUL LUI ȘADRAC, MEȘAC ȘI ABED-NEGO … Același împărat care cu puțin timp în urmă îi arunca în cuptorul încins tocmai pentru credința lor în acest Dumnezeu, acum binecuvântează pe Dumnezeul cel adevărat și crede în existența Lui. O mărturie extraordinară putem fi atunci când refuzăm să ne plecăm genunchii înaintea altui dumnezeu decât Dumnezeul Cel adevărat. Până și cei care ne vor prigoni și ocărî vor fi convinși până la urmă de existența lui Dumnezeu și de puterea Lui. Gândiți-vă un pic: puteți alege varianta ușoară care vă va ține departe de anumite situații, să le zicem „un pic neconfortabile” dar care vă va ține departe și de Dumnezeu. Sau să mergeți pe varianta care se arată a fi grea, să vă puneți nădejdea totală în Dumnezeul adevărat și să fiți până la urmă marii câștigători.

Ultimul verset spune: „După aceea, împăratul a înălțat pe Șadrac, Meșac și Abed-Nego la mare cinste în ținutul Babilonului” – Daniel 3:30. Din punctul meu de vedere, cei trei tineri prieteni ai lui Daniel sunt marii câștigători ai acestui eveniment, nu abilitățile sau talentul lor i-a transformat în câștigători, ci încrederea neclintită în Dumnezeul cel adevărat. Să ne ajute Dumnezeu ca în momentele critice ale vieții să luăm ca și cei trei tineri decizia corectă, astfel să fim parte din lotul celor câștigători.

Pentru cei care încă nu ați citit cartea Daniel, vă încurajez s-o faceți. Veți găsi acolo cuvinte minunate, pline de putere, putere de care avem nevoie zilnic fiecare dintre noi.

Fiți binecuvântați cu toții de către Dumnezeul cel Adevărat!

Ghiță Ignat

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s