Când treci printr-o criză…

Săptămânile trecute am ascultat un om a lui Dumnezeu vorbind despre ce înseamnă o perioadă de criză în viața unui om și cum ar trebui să ne raportăm noi, oamenii, care zilnic suntem loviți de probleme, necazuri, suferinți atunci când ne lovește criza.

Criza poate fi de mai multe feluri. „Fiecare om cu necazurile sale” zice o vorbă din popor, deci problemele noastre sunt diferite, la fel și modul cum reacționăm vizavi de provocările care vin odată cu ele.

Mesajul a fost unul simplu, extras din experiența Domnului Iisus Hristos. Așa cum știm, Mântuitorul a trăit momente grele, deosebit de grele. A avut de înfruntat nu doar opoziție omenească, ci și toată forța demonică a diavolului. Criza care a venit peste Domnul Iisus în perioada în care a trăit pe pământ a fost din cale-afară de grea, însă a reușit să fie biruitor în toată această perioadă.

Așadar, din experiența Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în perioada de criză care ar putea să ne lovească, indiferent de natura ei, trebuie să știi că:

  1. Nu te poți baza pe mulțime. Domnul a făcut mult bine mulțimilor, totuși aceiași oameni pe care El i-a vindecat, cărora le-a dat să mănânce, cărora le-a înviat morții, cărora le-a vestit Evanghelia… aceiași oameni L-au huiduit, L-au scuipat, L-au înjurat și s-au bucurat când au văzut că este răstignit. Oamenii au reacționat într-un mod total incorect față de Domnul Iisus și sunt gata să o facă și față de tine, numai stai să te vadă în probleme.
  2. Așteaptă-te în perioada de criză să nu fii înțeles. Cei mai mulți își vor da coate, vor vorbi în fel și chip, vor prefera să te judece, să te bârfească. Mai puțini vor fi cei care vor veni să te întrebe sincer cu ce pot fi de folos sau măcar să se străduiască să te înțeleagă pe tine și situația în care ești tu. Aici nu mă refer doar la mulțime, ci chiar și la cei mai apropiați ai tăi. Ucenicii care au stat trei ani lângă Domnul în momentele grele nu au putut înțelege de ce este nevoie ca Iisus Hristos, Învățătorul lor, să treacă prin o asemenea criză.
  3. Așteaptă-te în perioada de criză să confrunți următorul scenariu foarte posibil: ca cei de lângă tine să fie manipulați, mințiți de către mai marii lor, de către cei învățați. Fariseii au manipulat mulțimile să ceară pe Baraba în loc să ceară pe Mântuitorul. Au manipulat și mințit oameni de au reușit să-i amețească cu totul, făcându-i să nu mai știe cine e vinovat și cine nu.
  4. Așteaptă-te în perioada de criză la reacții ciudate, neașteptate, la comportament de neînțeles, chiar și din partea celor mai apropiați ai tăi. Așteaptă-te oricând la un Iuda, care acum să întindă mâna cu tine în aceiași farfurie, iar în secunda următoare să te vândă. Așteaptă-te la un Petru care să se bată cu pumnii în piept că va fi lângă tine, orice s-ar întâmpla, apoi, când apar problemele, să fugă, eventual spunând că nu te-a cunoscut niciodată. Așteaptă-te și la un Simon din Cirena care atunci când îți va fi crucea mai grea, necunoscut fiind, va pune umărul la crucea ta și te va ajuta. Așteaptă-te la un tâlhar să îți ia apărarea și la un Iosif din Arimatea să facă gesturi la care nu te-ai fi așteptat. Așa cum am scris mai sus, așteaptă-te la reacții ciudate din partea oamenilor și nu te baza prea tare pe sprijinul celor apropiați.
  5. Așteaptă-te la următoarea situație: cei care au interese personale să facă orice, dar absolut orice, să te înfunde. Nu vor avea scrupule și nici mustrări de conștiință, pentru că scopul pentru ei scuză mijloacele.
  6.  Așteaptă-te ca banii, finanțele tale, să nu îți mai fie de niciun ajutor pentru că în unele situații, ca și în cea a Domnului Iisus, 30 de arginti cântăresc mai mult decât tot ceea ce ai putea tu să scoți din buzunar. Pentru 30 de arginți s-ar putea să nu mai vezi urma de onoare, de omenie sau de prietenie.

Acestea sunt doar câteva situații la care este bine să te aștepți atunci când treci printr-o criză. Este bine să fii oarecum pregătit ca nu cumva să fii luat prin surprindere astfel să nu poți depăși perioada nefastă care îți stă înainte.

Ce ar trebui să facem? Ce este important de făcut în momente de criză? Pentru creștini este important să se uite țintă la exemplul Domnului Iisus Hristos și de la El să învețe.

Domnul Iisus, după ce a fost prins, a preferat să tacă, a vorbit doar de două ori, însă regula a fost că a tăcut. Domnul a vorbit doar când a fost întrebat, odată înaintea preoților și apoi înaintea lui Pilat. Cel mai important lucru la Mântuitor, El nu și-a negat identitatea, chiar dacă criza în care deja se afla putea să se adâncească, El a spus adevărul și a avut curajul ca astfel să-și înfrunte adversarii.

Trebuie să fim gata în perioadele de criză să plătim orice preț s-ar cere pentru integritatea noastră spirituală, orice preț ar fi de plătit, însă nu mă dezic de ceea ce sunt, și anume copil de Dumnezeu. Domnul Iisus a fost gata să facă acest lucru, adică sa plătească prețul suprem, să plătească cu însăși viața Lui faptul că unii au fost deranjați că El era Fiul lui Dumnezeu.

Învăț de la Domnul că trebuie să fac ceea ce trebuie, chiar dacă unii nu mă înțeleg, chiar dacă alții nu mă aprobă sau chiar dacă toți îmi stau împotrivă. Dacă știu la ce m-a chemat Dumnezeu, sunt gata să fac voia Lui peste voia celor de lângă mine sau peste voia mea personală. Domnul Iisus a fost foarte conștient de faptul că mai avea puțină vreme, nu și-a permis prea multă odihnă. El știa că trebuie să ajungă la Ierusalim, se grăbea întra-colo, chiar dacă acolo Îl aștepta răstignirea, s-a grăbit către cruce în ciuda cuvintelor lui Petru care încerca să-L oprească. Domnul știa pentru ce este chemat, Își cunoștea bine scopul. Domnul a mers înainte și asta trebuie să facem și noi, indiferent de criză, probleme, necazuri, care apar în drumul nostru, indiferent de oameni care vor încerca să ne devieze de la Cale, indiferent de obstacolele pe care aceștia le pun în drumul nostru, noi luăm exemplul Celui care a reușit. Slăvit să fie Numele Său!

Un alt aspect interesant este acela că în perioada de criză, Domnul Iisus nu a îndulcit mesajul, ci chiar a fost mai tranșant ca niciodată, i-a spus lui Petru direct că Îl va trăda și la fel i-a spus și lui Iuda direct: Tu ești… cel care mă vinde. Nu a menajat pe nimeni. De ce? Pentru că El avea de spus un Adevăr, iar când știi că ceea ce îți iese pe buze este adevărul, chiar dacă deranjează, îți asumi asta.

În perioada de criză, creștinul alocă mult timp rugăciunii, el știe că de acolo vine puterea, ajutorul, nădejdea. În rugăciune spun Domnului toate problemele, îndoielile, necazurile. Vin înaintea Lui așa cum sunt: fricos, îndoielnic, materialist, răutăcios, de multe ori și zic: Tată am nevoie de Tine, sunt așa cum mă știi și mă confrunt cu cutare sau cutare lucru sau problemă, fă ceva pentru mine.

În perioada de criză este important să cauți doi sau trei frați sinceri, cărora să le ceri ajutorul în rugăciune. Domnul ia cu El pe Petru, Iacov și Ioan și le zice să se roage. Important este să nu te închizi înăuntrul tău, în casa ta, în biroul tău. Să ai dispoziția să împărtășești necazul cu cei foarte puțini care consideri că pot fi de încredere. Cheamă-i pe cei foarte puțini, ai curajul să te smerești dacă este cazul înaintea acestor oameni, prețuiește-i chiar dacă în ochii lumii ei nu au prea mare valoare.

În perioada de criză ascultăm mai puțin de oameni și mai mult de Dumnezeu. Lumea consideră Biblia o carte învechită, însă în perioada de criză un creștin alocă mult timp cititului Scripturii. El se conectează cu Dumnezeu nu doar prin rugăciune, ci și prin cititul Bibliei, știind și fiind ferm convins că această Carte pe care lumea o înlătură din ce în ce mai mult este de fapt Scrisoarea de dragoste a lui Dumnezeu pentru el, pentru creștin și că acolo, în paginile acestei cărți, găsește de fiecare dată alinare.

Dragilor, în perioada de criză creștinul va continua să rămână credincios lui Dumnezeu, credincios Cuvântului Său, va continua să rămână credincios rugăciunii și va continua să rămână credincios valorilor eterne ale lui Dumnezeu, indiferent de prețul pe care îl are de plătit.

S-ar putea să te trezești că ești numit nebun… Domnului Iisus i-au spus că are drac, cam tot pe acolo. S-ar putea să te trezești că ești acuzat pe nedrept… trebuie să știi că Iisus Hristos a fost acolo înaintea ta. S-ar putea ca atunci când îți este mai greu, cei mai de aproape să zică: niciodată nu l-am cunoscut – întocmai așa s-a întâmplat și cu El, cu Domnul.

Nu știu cu ce te confrunți sau prin ce treci… știu însă că atâta vreme cât suntem vii, suntem predispuși la o grămadă de situații complicate, grele, unele arătându-se ca fiind fără ieșire… Ce vreau să îți spun este că Iisus Hristos, pe care Îl iubești, a fost deja pe unde mergi tu acum și ți-a lăsat acest exemplu extraordinar, exemplul Său personal, ca tu și eu să putem fi precum El, adică biruitori în toate!

 

 

 

 

Un gând despre „Când treci printr-o criză…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s