Înțepătorule!!!

Pentru acest început de an am un mesaj aparte pe care am început să îl scriu chiar din prima zi a anului 2019. Pe 30 decembrie 2018, la sugestia unui frate scump, am citit un text din 1Samuel 1. Am mai citit acest text în trecut, totuși de data aceasta a fost mai grăitor ca niciodată, ducându-mă cu gândul la realitatea relațiilor dintre oameni, iar în într-un mod mai special al relațiilor dintre membrii bisericilor de astăzi.

În versetele 6, 7 și 8 din acest capitol am găsit 3 personaje, pe nume Ana, Penina si Elcana, iar lucrurile stau în felul următor: „Potrivnica ei o înțepa deseori, ca s-o facă să se mânie, pentru că Domnul o făcuse stearpă. Și în toți anii era așa. Ori de câte ori se suia Ana la Casa Domnului, Penina o înțepa la fel. Atunci ea plângea și nu manca. Elcana, bărbatul ei, îi zicea – Ano pentru ce plângi și nu mănânci? Pentru ce-ți este întristată inima? Oare nu prețuiesc eu pentru tine mai mult decât zece fii?”

Având acest text ca punct de plecare, vreau să te întreb: în 2019 cine vrei să fii? Ana, Penina sau Elcana? Te întreb pentru că poți fi oricare dintre ei, alegerea îți aparține.

Vrei să fii înțepător precum Penina? Hai să ne uităm un pic la această femeie. Atitudinea ei față de Ana era una extrem de ostilă. De câte ori avea ocazia o înțepa pe Ana, dar nu așa dulce cum ar zice unii frați astăzi, ci cu toată puterea, până acolo că Ana se întrista, plângea și nu mânca. Din context înțeleg că Penina putea să aibă copii, ceea ce o făcea să fie binecuvântată în acea vreme, în schimb Ana nu putea să aibă copii, ceea ce făcea ca ea să fie considerată mai putin binecuvântată.

Ma întreb, dacă Penina era binecuvântată și avea tot ce-și dorea, de ce nu își vedea de treabă? De ce nu căuta mai degrabă să mulțumească lui Dumnezeu și să se bucure de ce are? De ce trebuia să-i facă rău Anei?

Găsesc răspuns la întrebările acestea în versetul 6, unde zice că o înțepa deseori ca s-o facă să se mânie. În acest caz nu îmi rămâne decât un răspuns, și anume văd în purtarea Peninei o influență demonică. De ce zic asta? Pentru că prin purtarea ei răutăcioasă Penina cauta să o facă pe Ana să se mânie, adică să pacătuiască. Cine are de câștigat când oamenii păcătuiesc şi se mânie? Desigur că vrăjmașul sufletelor noastre, diavolul are de câștigat atunci când noi ne mâniem.

La mânie se fac cele mai mizere fapte… la mânie oamenii se bat, se ceartă, divorțează, își crapă capurile, la mânie se aruncă cuvinte grele prin care oamenii se jignesc între ei. Vorbe care dor și sfărâmă sentimente sunt aruncate de cele mai multe ori la mânie. Am întâlnit o mulțime de oameni în pușcărie care regretau amarnic faptul că la mânie au luat decizii care le-a schimbat viața pentru totdeauna. Cele mai urâte fapte se fac la mânie! Beneficiarul? Diavolul! De aceea, zic că nu este exagerat să numesc purtarea Peninei drept una drăcească oricât ar suna de dur, aceasta este realitatea purtării ei!

Pe de altă parte, Ana, cea înțepată, dar și cea înțeleaptă. Văd la Ana o atitudine complet diferită, atitudinea unei persoane încercate, care deși își dorea atât de mult copii, Dumnezeu încă nu dezlegase pântecele ei, astfel nu putea fi mamă. Ana este cea înțepată, batjocorită, ocărâtă. Deși întristarea ei merge până acolo încât suferă mult, plânge, nu mănâncă, totuși văd la Ana o purtare demnă de un copil al lui Dumnezeu. Ea nu se mânie. Din text reiese că Ana nu a scos niciun cuvânt de ocară împotriva Peninei. Nu găsim ca Ana să fi blestemat, înjurat, spurcat pe cineva… nu! Ea își plânge amarul înaintea lui Dumnezeu și atât. Ce atitudine demnă de tot respectul!

Apoi Ana merge la Templu, plângând înaintea lui Dumnezeu, unde dă de bănuit lui Eli. Acest bătrân preot, într-un moment de neveghere, fără să evalueze corect starea Anei, o critică pe aceasta, considerând-o beată. Din nou această femeie încercată de necaz răspunde preotului într-un mod blând: „Nu, domnul meu, eu sunt o femeie care suferă în inima ei şi n-am băut nici vin, nici băutură ameţitoare, ci îmi vărsam sufletul înaintea Domnului”.

Ce se întâmplă mai departe? Dumnezeu nu rămâne insensibil față de problema Anei, nu rămâne nepăsător față de atitudinea ei de copil de Dumnezeu. El, Domnul îi răspunde într-un mod extraordinar, o binecuvântează cu mai mulți fii, iar din Samuel, primul ei născut, face un slujitor al Său, prin care a dat multe biruințe poporului Său.

Văd o atitudine care mă încântă și la Elcana, el este mângâietorul, încearcă să aline suferința Anei. Elcana nu pune gaz pe foc, cum ar face unii, ci încearcă să o facă pe Ana să uite de durerea ei, o asigură pe aceasta că el o prețuiește, indiferent de problema ei și că nu o disprețuiește. Îmi place mult de Elcana și mă rog Domnului să-mi dea putere să semăn mai mult cu Elcana în fiecare zi, să pot alina cât mai mulți dintre cei cu probleme, pe care-i întâlnesc zilnic. Trecem zilnic sau intrăm în contact zilnic cu oameni care trec prin situații greu de imaginat, însă ori ignorăm, ori judecăm, iar de prea puține ori ajutăm.

Uitați-vă peste acest text – 1Samuel 1, îl găsiți în Biblie și e usor de citit și digerat. Meditați asupra lui, este despre așa cum scriam la început, realitatea relațiilor dintre noi. Dacă unul greșește trebuie lovit musai, dacă unul alunecă trebuie prin vorbe și priviri împins mai tare pe derdeluș, dacă unul e diferit, trebuie musai să devină ca noi sau să dispară definitiv.

Penina va avea întotdeauna o purtare răutăcioasă, pentru că ea se consideră binecuvântată, mântuită, superioară.

De cealaltă parte, Ana va fi mereu înțepată, pentru că ea este mai puțin binecuvântată, poate are un serviciu cu mai puțină prestanță, poate vine dintr-o familie cu probleme, poate are un trecut greu și păcătos, poate nu are o situație financiară bună sau poate, cine știe, tocmai s-a eliberat dintr-o pușcărie. Ano… Ano… greu vei găsi oameni să te înțeleagă, să te prețuiască și mai ales să te iubească.

Dar Ano nu uita că Dumnezeu este gata să te binecuvânteze pentru credincioșia ta, pentru atitudinea ta când stai în fața celor care te dușmănesc și pentru faptul că prin purtarea ta ai demonstrat că pocăința nu stă în naștere de prunci, nici în poziție socială, nici în alte forme, ci într-o inimă cu adevărat sinceră.

Dacă cercetându-te ai găsit că Penina își face loc în mintea și inima ta cere Domnului Iisus să te ajute să o alungi pentru totdeauna și să te ajute să fii precum Elcana.

Dacă povestea vieții lui Ana ți se potrivește bine, poate dacă te uiti mai atent observi că îți vine mănușă, atunci mulțumește lui Dumnezeu pentru că este mai mare binecuvântare să fii înțepat decât să fii înțepător (părere personală). Trag această concluzie din felul cum a binecuvântat Dumnezeu pe Ana, a făcut-o în mare fel, pentru că așa știe Dumnezeu să binecuvânteze pe cei care se încred în El.

Dacă o vezi pe Ana plângând nu o judeca înainte să vorbești cu ea, cu siguranță Penina i-a făcut din nou viața calvar, apropie-te și dăi o mângâiere, asigur-o că o prețuiești, spune-i să se încreadă deplin în Dumnezeu și să aștepte biruința din mâna Lui.

Pentru mine aceste versete din 1Samuel 1 au fost mai mult decât de ajutor. Te las și pe tine să le citești și să meditezi la ele, poate, cine știe, te vor ajuta.

Oricare dintre cei trei ai fi, îți doresc un an nou binecuvântat de Domnul Iisus și nu uita: Dumnezeu binecuvântează în mare fel!!!

Un gând despre „Înțepătorule!!!

  1. Fii binecuvântat, om bun. Ești o pildă de putere a dragostei Lui Dumnezeu. Sunt convins că faptul că ai fost dus la Biserică în copilărie, te-a ajutat să te întorci la El. Rămâi un far călăuzitor, Smerenia e într-adevăr cheia care deschide Poarta Împărăției Veșnice.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s