CUVINTE FAINE!!!

Cuvintele pe care le rostim zilnic au o importanță deosebită, sunt mult mai importante decât ne putem imagina. Biblia spune că viața și moartea stau în puterea limbii!

De felul cum vorbim depind multe aspecte legate de bunul mers al vieții noastre. Unii oameni își îngreunează viața și atrag ura celor din jur, doar pentru că folosesc cuvinte ne la locul lor.

Am meditat mult la acest aspect și potrivit cu experiența de viață pe care o am, am găsit că de multe ori o vorbă bună, spusă la momentul potrivit, poate schimba nu doar ziua cuiva, dar și relația ta cu acea persoană. Cred că o vorbă bună spusă la momentul potrivit poate schimba o viață!

Am găsit câteva cuvinte care folosindu-le zilnic ne pot ajuta în primul rând pe noi, apoi pe cei din jurul nostru.

„IARTĂ-MĂ”

Sunt căsătorit de ceva ani și știu din experiență că un IARTĂ-MĂ spus la momentul potrivit poate fi cheia pentru o căsnicie fericită. Nicio căsnicie nu este perfectă însă dacă dorim să avem o familie fericită trebuie să învățăm să spunem: IARTĂ-MĂ. Un lucru pe care l-am învățat atât eu cât și scumpa mea soție este nu doar să uităm greșelile din trecut ci și să facem în așa fel încât să nu le mai aducem în discuție. Degeaba spui că astăzi ai iertat dacă maine sau după ceva timp aduci din nou în discuție aceleași lucruri.

Apostolul Pavel ne dă următorul sfat: „Dimpotrivă, fiți buni unii cu alții, miloși și iertați-vă unul pe altul, cum v-a iertat și Dumnezeu pe voi în Hristos” Efeseni 4.

Dorim să fim iertați atunci când greșim însă înainte de toate trebuie să învățăm să iertăm pe cel care ne greșește. De multe ori îți este greu să te ierți pe tine însuți. Cred că aici trebuie făcut un efort suplimentar din partea fiecăruia dintre noi… să învățăm să iertăm. Câteodată nu pot ierta foarte ușor și găsesc ca principal vinovat pentru asta mândria. Oricât am vrea să ne smerim, tot mai găsim în noi câte un pic de mândrie. Aceasta ne face de multe ori să nu putem trece peste greșelile celorlalți sau chiar peste greșelile proprii. Știți ce am mai învățat? Am învățat că atunci când iert pur și simplu mă smeresc. Faptul că Dumnezeu pune în mine puterea să iert mă face să pot vedea faptul că singur nu aș fi fost în stare și că doar bunătatea Sa mă face să pot ierta și să mă pot ierta.

„TE IUBESC”

Cât de puternice cuvinte și totuși cât de neînsemnate devin pentru noi în tumultul și aglomerația cotidiană. Un simplu „TE IUBESC” poate schimba nu doar ziua ci și viața cuiva. Să spui soției și copiilor tăi zilnic aceste cuvinte este foarte important, pentru că în acest fel le vor întipări adânc în inima și mintea lor faptul că îi iubești, astfel nelăsând loc de îndoieli privitoare la acest aspect. Ne arătăm dragostea față de semeni prin fapte, dar să știți că și cuvintele sunt la fel de importante. Prin cuvinte putem ridica moralul cuiva sau putem să-l doborâm câteodată, fără să mai poată să se ridice. Cât de puternice pot fi aceste cuvinte: „TE IUBESC”, totuși dragostea nu este doar o emoție sau o urare, este ceva mult mai profund ce se găsește în noi, este acea pornire de a face bine celui de lângă tine fără săă aștepți nimic în schimb, este ceea ce a făcut Domnul Iisus pentru noi. În Ioan 3:16 găsim ceea ce a făcut Dumnezeu din dragoste pentru noi, oamenii, pentru cei ce Îl urau, Îl chinuiau, Îl băteau, Îl scuipau… din dragoste Iisus S-a jertfit. Dragostea înseamnă de multe ori jertfă: să te jertfești prin a-ți păsa mai mult de cel de lângă tine decât de propria persoană. Un simplu „te iubesc”, fără să facem efortul necesar să arătăm asta înseamnă un mare ZERO, faptele noastre trebuie să acopere ceea ce exclamăm. Așadar, dacă prin fapte acoperim ceea ce spunem atunci cu adevărat „TE IUBESC” poate atinge potențialul pe care îl are.

„MULȚUMESC”

Cuvântul „mulțumesc” pare că dispare din ce în ce mai mult de pe buzele noastre… în special în rândul generației tinere. Ieri am primit un mesaj de la o doamna ce lucrează într-o firmă care a prestat niște servicii pentru familia noastră și care mi-a mulțumit că i-am mulțumit. Adică mi-a scris un mesaj de mulțumire pentru faptul că după ce firma dumnealor ne-a livrat produsul cumpărat i-am scris câteva cuvinte de mulțumire. Încheia mesajul această doamnă astfel: „contează mult pentru mine să știu că ați fost mulțumiți. Vă mulțumesc pentru mesaj”. Probabil că într-o oarecare măsură ziua acestei doamne a fost schimbată în bine prin simplu fapt că mi-am făcut timp un minut să-i scriu un scurt mesaj. Cât de mult putem influența starea și viața unor oameni doar printr-un simplu gest, precum acela de a zice: „MULȚUMESC”. Are nevoie Dumnezeu de mulțumirile mele? Nu știu, însă caut zilnic să-I mulțumesc pentru tot ceea ce a făcut și face pentru mine, caut zilnic să-I mulțumesc pentru Fiul Său, pentru viața care a pus-o în mine. Sunt atât de multe motive să-I mulțumesc și simt că oricât aș mulțumi, niciodată nu va fi de ajuns. A ne arăta aprecierea față de cei din jurul nostru, cu care intrăm în contact printr-un simplu MULȚUMESC face mult.

„EȘTI BINEVENIT”

Din nou două cuvinte care pot înmuia o inimă, care pot transforma o viață sau care pot face diferența dintre o zi bună și una mai puțin bună. E frumos să auzi cuvinte precum: „îți mulțumesc” sau „iartă-mă”, dar este plăcut să auzi și cuvintele „ești binevenit”, mai ales atunci când ajungi în locuri noi sau întâlnești persoane noi. Dacă ajungi undeva, fie că ești elev, student, sportiv sau orice altă profesie ai avea, îți dorești să fii întâmpinat cu aceste cuvinte: „fii binevenit”. De aceea, cred că atunci când întâmpinăm pe cineva este de dorit să o facem urându-i „BUN VENIT” din toată inima, astfel încât respectivul să înțeleagă că are în față un potențial prieten. Dacă am reuși să ne punem noi în pielea celuilalt, într-un mod sincer, cred că nu am mai fi atât de acri câteodată, nu am mai fi atât de riguroși în anumite situații și nu am mai despica firul în patru pentru nimica toată. Eu, personal, mulțumesc lui Dumnezeu de câte ori găsesc câte un cuvânt bun la cineva, de câte ori primesc un zâmbet, de câte ori mi se spune „bine ai venit” sau „mulțumesc”. Sunt mulțumitor pentru toate acestea și asta pentru că trăim într-o lume în care aceste cuvinte sunt din ce în ce mai rar folosite. Trăim astăzi într-o lume care se dorește a fi perfectă, dar este departe de a fi așa. Așadar, de câte ori aud genul acesta de cuvinte sunt bucuros.

Desigur că sunt multe alte cuvinte pe care le cunoaștem și prin care putem aduce un plus valoare unei relații, unei colaborări, de ce nu unei persoane, unei vieți.

Din punctul meu de vedere, cel mai puternic cuvânt, care poate schimba o viață rămâne Cuvântul lui Dumnezeu:

Căci mie nu mi-e ruşine de Evanghelia lui Hristos, fiindcă ea este puterea lui Dumnezeu pentru mântuirea fiecăruia care crede” – Biblia.

Iar în altă parte, Biblia spune că acest Cuvânt este pentru unii, care au disponibilitatea să dorească să îl înțeleagă, puterea lui Dumnezeu, iar pentru cei ignoranți, Cuvântul devine o nebunie.

Fiindcă propovăduirea crucii este o nebunie pentru cei ce sunt pe calea pierzării, dar pentru noi, care suntem pe calea mântuirii, este puterea lui Dumnezeu” Biblia.

Dumnezeu trimite în lume pe Fiul Său, pentru ca prin El Cuvântul să fie viu, să umble printre noi. Dorința Lui este ca noi să primim viață prin acest Cuvânt. Din punctul meu de vedere este minunat: „Cuvântul S-a făcut trup şi a locuit printre noi, plin de har şi de adevăr. Şi noi am privit slava Lui, o slavă întocmai ca slava singurului născut din Tatăl”.

Și Cuvântul merge mai departe să ne facă să înțelegem de ce El are putere: „Dar tuturor celor ce L-au primit, adică celor ce cred în Numele Lui, le-a dat dreptul să se facă copii ai lui Dumnezeu”. Este simplu când spun unii că sunt copii ai lui Dumnezeu, ei nu exagerează, ei spun astfel pentru că se identifică cu cei menționați mai sus. Deci nu ei se numesc așa, ci Cuvântul. Biblia îi numește copii ai lui Dumnezeu pe cei care cred.

Cuvintele noastre pot zidi sau pot dărâma. Ține de noi ce dorim să facem. Să ne ajute Dumnezeu să avem o vorbire care poate zidi sufletește pe cei de lângă noi, în același timp fiind plăcută Celui care ne-a creat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s